Francúzi zvíťazili nad Albánskom, sú v osemfinále

16.06.2016 Celý región

Marseille 15. júna (TASR) - Futbalisti domáceho Francúzska vo svojom druhom zápase majstrovstiev Európy zvíťazili nad Albánskom 2:0 a ako prví si zabezpečili postup do osemfinále. O víťazstve favorizovaného tímu rozhodol v 90. minúte striedajúci Antoine Griezmann. Jeho spoluhráč Dimitri Payet pridal v nadstavenom čase druhý gól.

A-skupina sa definitívne uzavrie dvomi zápasmi v nedeľu 19. júna o 21.00 h. Francúzi nastúpia v Lille proti Švajčiarsku, Albánci v Lyone proti Rumunsku.

Hlasy :

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Je vždy ťažké hrať proti tímom, ktoré tak tesne bránia. Akonáhle sme sa konečne rozbehli, dokázali sme streliť dva góly. Síce trochu neskoro, ale predsa. Payet sa stal viac konzistentným. Vždy mal svoje typické schopnosti a sebadôveru. Teraz je veľmi silný aj v súbojoch jeden na jedného."

Dimitri Payet, strelec druhého gólu Francúzska: "Oplatilo sa nám byť trpezliví. Je skvelé, že sme v závere rozhodli zápas. Od marcového zápasu s Holandskom ukazujeme, že napredujeme a môžeme ísť v turnaji veľmi ďaleko."


A-skupina, 2. kolo:

Francúzsko - Albánsko 2:0 (0:0)

Góly: 90. Griezmann, 90.+6 Payet, rozhodovali: Collum – Connor (obaja Škót.), McGraith (Ír.), ŽK: Kanté - Kukeli, Abrashi, 63.670 divákov (vypredané).

Zostavy:

Francúzsko: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Kanté, Matuidi - Coman (68. Griezmann), Payet, Martial (46. Pogba) - Giroud (77. Gignac)

Albánsko: Berisha - Hysaj, Ajeti (85. Veseli), Mavraj, Agolli - Abrashi, Kukeli (75. Xhaka), Memushaj - Lila (71. Roshi), Lenjani - Sadiku


Domáci Francúzi boli veľkým favoritom zápasu, ale hra mačky s myšou to v prvom polčase nebola. V 4. minúte síce v záklone hlavičkujúci Giroud zamestnal brankára Berishu, ale zo strany Francúzov to bolo na dlhé minúty všetko. Úvodné dejstvo prinieslo hru najmä medzi šestnástkami a streleckých príležitostí bolo minimum. Francúzsky brankár Lloris stihol v 23. minúte uchmatnúť loptu pred dobiehajúcim Sadikuom. V závere prvého polčasu sa k priamemu kopu dostal Memushaj, ale jeho pokus letel tesne nad bránku. Medzi tri žrde napokon v prvom polčase nesmerovala ani jedna zo striel niektorého z tímov.

Už v prvých sekundách druhého dejstva sa po presnom centri dostal k hlavičke Coman, ale aj jeho pokus minul bránku. Ešte bližšie ku gólu však boli Albánci v 52. minúte. Na dlhú prihrávku z ľavej strany nabiehalo viacero hráčov, loptu napokon zasiahol Memushaj a Llorisa zachránila ľavá žrď. Tá na druhej strane pomohla aj Berishovi v 68. minúte, keď hlavičkoval Giroud. Vo svižnejšom druhom polčase mali územnú prevahu Francúzi, ktorých hnala vpred početná divácka kulisa. V záverečných minútach stupňovali svoj tlak, ale na výraznú gólovú príležitosť si museli počkať. Tá sa im naskytla v 90. minúte a po prihrávke Ramiho hlavou presne namieril Griezmann. Domáci sa dostali do eufórie a šesť nadstavených minút využili na ďalší gól. Ten strelil Dimitri Payet, ktorý zvnútra šestnástky odstrelil Berishu.

Priebežná tabuľka A-skupiny:

1. Francúzsko 2 2 0 0 4:1 6*
2. Švajčiarsko 2 1 1 0 2:1 4
3. Rumunsko 2 0 1 1 2:3 1
4. Albánsko 2 0 0 2 0:3 0
* - istý postup do osemfinále
 

Vyberte región